Aannemer

Aannemer

Een aannemer neemt bouwprojecten van A tot Z aan en coördineert alle activiteiten die nodig zijn om het bouwproject tot een goed einde te brengen. Hierbij kan het gaan om gebouwen maar ook om wegen of waterwerken. De aannemer en de opdrachtgever spreken samen een budget af en stellen een deadline waarbinnen de werkzaamheden uitgevoerd moeten zijn. Behalve kennis van de bouwwerkzaamheden dient de vakman ook sterke leiderschapskwaliteiten te hebben.

 

De beste prijs- kwaliteitsverhouding

Nadat de opdracht is gegund aan de aannemer die de beste prijs- kwaliteitsverhouding biedt, kan een start gemaakt worden met de werkzaamheden. In eerste instantie zullen er bouwvergunningen aangevraagd moeten worden en moet er personeel ingepland worden. De aannemer beschikt over een breed netwerk aan vakmensen waarop hij een beroep kan doen, mocht hij zelf de expertise niet in zijn team hebben.

 

De aannemer stuurt de vakmensen aan

Ook het maken van een planning, de materiaal inkoop, het inrichten van de werkplaats en het aansturen van de uitvoerders, werkvoorbereiders, timmerlui en andere specialisten ligt in de handen van de aannemer. Met de architecten wordt daarnaast ontwerp, bestek en tekeningen doorgenomen.

Aannemer

Bouwbesluit uit 2012 is leidend

Tijdens het gehele proces bewaakt de aannemer ook de veiligheid op de bouwplaats, zoals hij ook steeds de planning en het budget scherp in de gaten houdt en toeziet of de door de opdrachtgever gevraagde kwaliteit daadwerkelijk geleverd wordt. Daarbij is uiteraard het Bouwbesluit, voor het laatst gewijzigd in 2012, steeds leidend.

 

Steeds het aanspreekpunt van de opdrachtgever

Uiteraard is de aannemer steeds het aanspreekpunt van de opdrachtgever. Kortom; het werk in de aannemerswereld is bijzonder gevarieerd en je moet van nogal wat markten thuis zijn om de functie op de beste mogelijke wijze in te vullen. Het is in elk geval een beroep dat afwisselend is en geen dag is hetzelfde voor deze specialist. Wordt er goed werk geleverd, dan heeft de opdrachtgever verder geen omkijken naar het gehele bouwproces en kan die zich blijven richten op de eigen werkzaamheden.

 

Volg de opleiding Bouwkunde of kies voor bijscholing

Aannemer worden? In dat geval dien je de opleiding Bouwkunde te volgen, een opleiding die zowel op wo-, hbo en mbo-niveau 4 gevolgd kan worden. Een andere route die te volgen is – afhankelijk ook van de kennis die je al bezit- is voor een bijscholing kiezen bij het Kader- en Ondernemersopleiding in de Bouw. Ook zo kun je het vakdiploma Aannemer van Bouwend Nederland halen en mag jij je erkend aannemer noemen.

DoraPengel

Geef een reactie